در آرزوی اهتزاز پرچم صلح حسنی (ع) بین مسلمانان
www.isna.ir
گوشههایی از سخنان دکتر حسن روحانی در کنگرهی بینالمللی سبط النبی (ص) با ویرایش اندک
کوتاهنظران گاهی عاقبتبینی را عافیتطلبی میبینند، اما عاقبتبینی و تدبیر غیر از عافیتطلبی است.
دنیای اسلام در مقطع حاضر بیش از هر زمان نیازمند به پیروی از سیرهی پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) است. اگر اعتقادات اسلامی، قرآن مجید و سیره پیامبر اسلام (ص) و مناسک دینی از عوامل اصلی برای وحدت دنیای اسلام است، بیتردید علاقه به خاندان رسالت و اهل بیت (ع) هم یکیی از عوامل وحدت دنیای اسلام است.
علاقه به نزدیکان پیامبر (ص) به عنوان وظیفهی قرآنی و مسالهی مهمی است که اکثریت مسلمانان جهان به آن عمل میکنند. نباید چنین تصور کنند که اهل بیت (ع) و عشق به خاندان رسالت و پیروی از روش آنها عاملیی برای جدایی و تفرقه میان مسلمانان است، بلکه عشق به خاندان اهل بیت (ع) از ارکان وحدت جهان اسلام است.
زندگی ائمه اطهار از امیرالمومنین (ع) تا امام حسن عسگری (ع) دوران 250 ساله است که این تاریخ امروز در اختیار ماست. طول زندگی 250 سال، کتاب هدایتیی را پیش روی ما میگذارد که هر فصل آن برجستگیهای خاص خود را دارد. از جمله ویژگیهای دوران حکومت علی (ع)، صلح امام حسن مجتبی (ع)، قیام بزرگ امام حسین (ع)، دانشگاه بزرگ امام باقر (ع) و امام صادق (ع)، مقاومت در زندان 14 ساله موسی ابن جعفر (ع)، تعامل ویژه با حاکمیت در زمان امام رضا (ع) و دوران خفقان شدید امام جواد (ع) است که میتواند توجه مسلمانان را جلب کند.
همه میدانیم در جهاد و مبارزه هم حق پیروز است و هم شخص، زمانیی که افراد برای رضای خدا به جهاد میروند [هر نتیجهی ظاهری که به دست آید در نهایت] هم حق را پیروز میسازند و هم شخص به پیروزی میرسد. اما همیشه اینطور نیست و در برخی مصافها هست که حق پیروز میشود اما شخص در فشار قرار میگیرد.
مصداق این امر زمانیی است که کار درست بهحق، و مصلحت اسلام در صلح و قرارداد صلح و نرمش در برابر نیروی مقابل است. اینجا صلح و نرمش حق را پیروز میسازد اما شخص را در فشار قرار میدهد. به طور مثال در جنگ بدر و احد شاهد پیروزی حق و شخص پیامبر (ص) بودیم. اما در صلح حدیبیه گرچه حق پیروز شد اما عدهیی کوته نظر در برابر شخص پیامبر (ص) زبان به اعتراض گشودند که چرا شرایط را پذیرفتند.
شجاعت در صلح به مراتب بالاتر از شجاعت در جنگ است، در دوران زندگی امام (ره) دیدیم او هم فرمانده میدان جنگ بود و هم راهبر مسیر صلح.
صلح شجاعت دو چندان میطلبد. امام حسن مجتبی (ع) در پیروی از راه پیامبر (ص) و حدیبیهی پیامبر اسلام (ص) صلحیی را برگزید که وحدت و اتحاد جهان اسلام را در برابر خطرات آن زمان به دنبال داشت و در واقع صلح به معنای در نظر داشتن هدف و آرمانیی برتر است که ممکن است آن آرمان برای برخی افراد آشکار نباشد.
آنها که صلح را انتخاب میکنند، پشت پرده را بهخوبی میبینند و پیش بینی میکنند اما افراد تنگنظر روی پرده را هم به خوبی نمیبینند! ما نیاز داریم که زندگی ائمه اطهار (ع) را بازخوانی کنیم و درس عقلانیت، تدبیر و میانهروی و اعتدال در برابر افراطگران و خشونتطلبان که حتی در کنار امام معصوم و پیامبر (ص) هم نمیتوانستند راه را بهخوبی ببینند؛ بیاموزیم.
عمل امام حسن مجتبی (ع) به ما نشان میدهد که در مقاطعیی از تاریخ اسلام وحدت دنیای اسلام تا چه حد اهمیت دارد و مدارا کردن یا با لحن ملایم با دیگران سخن گفتن به این معنا نیست که کسیی حق را زیر پا گذاشته باشد و گاهی سکوت به آن معنا نیست که فرد برابر راه ناحقی تسلیم شده باشد.
زیباترین تعبیر را مقام معظم رهبری از صلح امام حسن مجتبی (ع) دارد و آن را شکوهمندترین نرمش قهرمانان تاریخ میخوانند، تعبیری زیباتر از این نشنیدم که مقام معظم رهبری در ترجمهی کتاب صلح الحسن به فارسی این تعبیر را به کار بردهاند.
نرمش قهرمانانه سختتر از جهاد قهرمانانه است، امام حسن مجتبی (ع) این قهرمانی و شجاعت را برگزید و امام حسن (ع) در کنار حضرت علی (ع) و فاطمه _(س) و امام حسین (ع) جزء نزدیکان و مقربین پیامبر اسلام (ص) هستند که همه مسلمانان جهان متفقالقول آن رامی پذیرند.
ما امروز نیازمندیم که از راه امام حسن (ع) مجتبی و راه وحدت و صلح و ثبات او بهره بگیریم. در آستانهی ماه عبادت ماه رمضان هستیم اما میبینیم که چه در دنیای اسلام میگذرد و وحوشیی که به خون مسلمانان تشنهاند، کودکان را سر میبرند به ناموس مسلمانان اعتنا نمیکنند و دختران جوان را به بردگی میبرند و حرمت هیچ پیامبر و عالمیی را نگه نمیدارند در حالیی که خود رابه عنوان جهادی و اجرا کننده قرآن و اسلام معرفی میکنند که دردیی بزرگ و غمیی بزرگ برای مسلمانان و متاسفانه روز شادی برای صهیونیستها است که به وضوح پشت این حرکتها هستند.
کشتار مسلمانان باعث لذت صهیونیستها میشود و هر روز بر مردم غزه میتازند و فضایی را به وجود میآورند که هیچ شخصیی به فلسطین و قدس و مردم بیگناه فلسطین توجه نکند و همهجا خونریزی به راه میاندازند و با نامهای مختلف اما با پرچم لا اله الا الله این راه را میروند در حالیی که معبودشان الله نیست بلکه شیطان است و کشتارهایی بسیار در دنیای اسلام از جمله افغانستان، پاکستان ، سوریه و عراق و لبنان و همه جا به راه انداختند.
امروز نیازمند وحدت دنیای اسلام هستیم، نیازمند آن هستیم که پرچم صلح حسنی به اهتزاز درآید و به حرمت زادهی رمضان که برای وحدت مسلمانان همه سختیها و زخم زبانها را به جان خرید وحدت را در پیش بگیریم.
امروز نیازمندیم که علما، اندیشمندان، احزاب و گروههای اسلامی و سازمانهای مردم نهاد اسلامی و بزرگان اهل سنت و شیعه حرکت فرامذهبی دردنیای اسلام به راه اندازند و دربرابر توحش، خشونت و آدمکشی کاریی کنند که ندای صلح و وحدت بر ندای افراط و تکثیر پیشی بگیرد.
باید کاریی کنیم که فریاد همبستگی مسلمانان در دنیای اسلام در صدای خشونتطلبان توفق گیرد، باید مقابل خشونت فکری و فرهنگی و عملی و افراط بایستیم. واژه صلح خیز خاص خانواده و دعوای زن و شوهری نیست، صلح خیر کلامیی است که باید بین همهی مسلمانان برای دوستی برقرار شود و رشتهی ولایت و محبت میان مسلمانان در دنیای اسلام برقرار گردد.
در کشورهای اسلامی به آنها که با پول و دلار نفتی به تروریست کمک میکنند، میگوییم بدانید که فردا نوبت شماست و فکر نکنید این وحشیان را به جان دیگران انداختهاید و نوبت شما فرا نمیرسد، پس دست از خونریزی و آدمکشی و مسلمانکشی بردارید.
بین شیعه و سنی در دنیای اسلام تفرقه وجود ندارد. شیعه و سنی برادر هستند و سالها و قرنها شیعه و سنی در ایران و عراق و شام و لبنان، خلیج فارس و شمال آفریقا کنار هم بودهاند و پشت سر هم در یک مسجد نماز خواندهاند پس چرا به ناحق همزیستی مسالمتآمیزیی را که نعمت خدا به ما بوده است نابود کنیم و اجازه دهیم که صهیونیستها خواب راحت داشته باشند در حالیی که مسلمانان در دنیای اسلام از ترسخانه وزندگیشان را رها کنند و زیر چادر در بیابانها آواره شوند.
امروز بیش از هر زمان نیازمند وحدت دنیای اسلام هستیم. باید همه با هم یک صدا صلح رمضانی را فریاد بزنیم و در ماه رمضان و به حرمت زادهی رمضان درکنار هم قرار گیریم و افراطگران و تروریستها را کنار زنیم و دست به دست هم سیرهی پیامبر (ص) و ائمهی اطهار را در پیش بگیریم و زیر پرچم سبط اکبر رسول اسلام (ص) قرار گیریم.
از خدا میخواهم که در ماه عبادت دلهای ما را به هم نزدیکتر کند تا وحدت در میانمان برقرار شود و در آیندهی نزدیک جشن نابودی تروریست را بگیریم.